Sunday 16 March 2014

Trocha historie nikoho nezabije...

Podle toho, co si pamatuju z dějepisu, existovalo Švédsko nějakou dobu kolem roku tisíc a obývali ho Vikingové. Pak dlouho nic, a znovu objevilo až ve 20. století a obývali ho Astrid Lingrenová, Runner Jonsson, Ingmar Bergman, Stieg Larsson a další. A vládl tam král, socialismus a jedna z nejvyšších životních úrovní v Evropě...

Vlastně...asi Švédsko, nebo alespoň Švédové existovali i v mezičase... třeba Alfred Nobel...a taky ti, kteří během třicetileté války obléhali snad každé obléhatelné město v Česku a odvezli si spoustu suvenýrů...ale co se dělo ve Švédsku?

Zkrátka, s mými znalostmi vůbec není těžké dozvědět se o švédské historii něco nového, spíš naopak. Takže ode mě nečekejte žádný hluboký, úplný, a pro jistotu ani zcela správný výklad... (A kdybyste mě nachytali při nějakém nepřesnosti, stěžujte si).

Hrad v Örebro, kde Gustav Vasa přesvědčil
ostatní šlechtice, že dědičná monarchie
je dobrý nápad.






Zdá se, že nejvýznamnější postavou švédské historie je král Gustav Vasa. Vládl v šestnáctém století a proč přesně je tak důležitý mi není tak úplně jasné, ale mimo jiné založil švédskou církev. Jeho nejznámějším počinem byl asi útěk na lyžích do Norska - až do Norska sice nedorazil, ale než ho dohonili a přesvědčili, že se má vrátit, urazil 90 kilometrů. Poskytl tím inspiraci pro běžkařskou obdobu maratonu, Vasův běh.

Jinak z mého pohledu jeho vláda vypadá spíš jako krok zpět. Stejně jako jeho předchůdci, Gustav byl králem zvolen, ale pokazil to a zavedl dědičnou monarchii a po něm nastoupil jeho syn Erik XIV.
Vždycky jsem s myslela, že k tak vysokým číslů to dotáhli jen francouzští Ludvíkové a ejhle, protipříklad. Ale taky tak trochu podvod - předchozí švédští králové čísla nepoužívali, takže je Erik musel nechat spočítat, než se nechal očíslovat. No a protože čím víc, tím lépe, a asi tehdy neměli tak vysoké nároky na věrohodnost historických pramenů, napočítali předchozích Eriků třináct. Historicky doložených je sotva polovina. Podobně nepřesně jsou číslováni i Karlové.

Katedrála v Uppsale, kde je
Gustav Vasa pochován.

 Další věc, která proslavila jméno Vasa, ačkoli nemá přímou souvislost s žádným z jmenovaných králů, je bitevní loď toho jména ze sedmnáctého století.  Jejím nejvýznačnějším počinem bylo to, že uplula jen něco málo přes kilometr než se převrátila a potopila. Po pár set letech na dně Stockholmského přístavu ji našli a vylovili v perfektně zachovalém stavu a teď ji s velkou slávou vystavují. Kdyby byla fungovala a někde bitvila, určitě by se tak dobře nedochovala...

Další zajímavý milník švédské historie, o který jsem škobrtla, se nachází na začátku 19. století, kdy švédský parlament volil dalšího krále. (Předchozí byl sesazen, když prohrál válku s Ruskem.) Protože tehdy bylo v módě mít za panovníka nějakého Napoleonova oblíbence, byl zvolen Francouz Jean Bernadotte. Sice nebyl kdovíjak modré (nebo snad purpurové?) krve a dokonce ani neuměl švédsky, ale zjevně to nevadilo. Rod Bernadotte panuje ve Švédsku dodnes.