Thursday 31 July 2014

Inovace pro letadla

Tentokrát kupodivu ne o cestování, ač by tomu název napovídal.

Chci psát o korespondenčních letadlech. Pokud jste nikdy nic takového nedostali, asi žijete v nějakém jiném vesmíru.

Během posledního čtvrt roku mi přišla do e-mailové schránky hned dvě letadla, neboli maily, které chtějí, aby člověk něco (třeba recept) poslal na zadanou adresu a přeposlal mail svým n známým s patřičně posunutými e-mailovými adresami. V ideálním případě by člověk za nějakou dobu měl dostat n2 receptů nebo něčeho jiného od známých svých známých. Už se ovšem nedočtete, že pokud by takový ideální případ nastal, po logn 3000000000 iteracích téhle taškařice dojdou uživatelé internetu. Což je třeba pro takové n=20 zatraceně málo - už v osmé iteraci by byl internet beznadějně přehlcen.

Odesílatel jednoho "mých" z letadel si to bezpochyby musel být schopen spočítat, neboť má doktorát z matematiky, ale nepomohlo to.

Kromě toho, že v konečně velké populaci letadla nemají šanci fungovat, jsou taky v době e-mailu nesmyslně neefektivní... Za starých časů, kdy se posílaly pohledy poštou, to ještě dávalo nějaký smysl - člověk chtěl poslat málo pohledů a dostat hodně pohledů...ale jestli člověk pošle e-mailem recept jednomu nebo stovce lidí vyjde úplně nastejno, když už si dal práci nějaký recept sepsat.

Takže navrhuju následující protokol, kterému velikost internetu vystačí na víc iterací a zároveň vygeneruje více náhodných čísel pro všechny zúčastněné (pokud poběží dost dlouho):

Ahoj, 
zahajujeme e-mailový projekt na generování náhodných čísel. Pošli prosím během příštího týdne náhodné číslo na seznam adres na konci tohoto e-mailu. Poté přidej na seznam svoji adresu a přepošli tento e-mail jednomu člověku. Pokud od něj do týdne neobdržíš náhodné číslo, nejspíš se nechce zapojit, v takovém případě pošli e-mail znovu někomu jinému.

Dokud to nikdo nepokazí, čas od času ti přijde náhodné číslo od nového účastníka projektu. Věříme, že se zúčastníš, náhodná čísla přece občas potřebujeme všichni. Čím dříve se zapojíš, tím více čísel dostaneš!


P.S.: Varování: Náhodná čísla vygenerovaná tímto projektem nedoporučujeme používat pro kryptografické účely.