Sunday 19 April 2015

Silnice dlážděná vodou

V Anglii už naplno vypuklo jaro (pozná se to podle kvetoucích stromů a smrkající Terky). Ukazuje se, že výhodou Leamingtonu není jenom "nightlife", kvůli kterému tady bydlí spousta studentů z Warwicku, ale i "daylife".

Krom jiného proto, že Leamingtonem prochází Grand Union Canal.  A kolem něho vede úzká pěšinka pro pěší a cyklisty...bez semaforů, bez aut...daleko předaleko...okružní vycházka se kolem kanálu dělá sice špatně, ale to je asi tak jediná nevýhoda...(pak možná ještě to, že se tam nesmí plavat, ale vzhledem k teplotám mi to zatím chybět nezačalo).

Hlavní trasa kanálu má 220 kilometrů a vede z Birminghamu až do Londýna. Kanál taková silnice dlážděná vodou. Zhruba stejně široký, uměle postavený (často nad okolní krajinou), dokonce s mosty přes řeku, železničními nadjezdy, a prý i tunely.

Meziúrovňové křížení s železnicí. Kanál je překvapivě nahoře.
Člověk si připadá trochu jako v Escherovském obrázku. To nahoře je kanál, to dole řeka Avon.

Plavební komora
Zásadní rozdíl mezi kanálem a silnicí spočívá v tom, že neumí vést do kopce a zase z kopce. Ne, že byl jihovýchod Anglie děsně kopcovitá oblast, ale přeci jen, dostat se z Londýna do Birminghamu úplně vodorovně nejde, už proto, že Birmingham je v o něco větší nadmořské výšce. Proto je na kanálu spousta zdymadel, které vedou střídavě do kopce i z kopce, jak je potřeba. Na celé trase Birmingham-Londýn je jich prý 166. Včera jsme se kolem kanálu jeli projet na kolech a za 10 kilometrů jich potkali asi 10. Zatím jsem viděla zdymadlo asi jenom na Labi, takže jsem byla překvapená jak jednoduchá a samoobslužná tahle zařízení jsou. Člověk ručně otevře dřevěnou bránu, vjede dovnitř, zavře, zatočí klikou aby napustil či vypustil vodu, a pak druhou bránou zase vyjede. Žádná elektřina, žádný motor, žádná kvalifikovaná obsluha.


Vrata zdymadla. Otevírají se prostě tak, že se pořádně opřete do toho bílého trámu.

Původním účelem kanálů (kterých je celkem v UK asi tři a půl tisíce kilometrů) byla nákladní doprava. Z dnešního pohledu je to těžko uvěřitelné - loď velikosti kamionu by projela jen stěží a maximální povolená rychlost je 4 míle (necelých 7 km) za hodinu. Vůbec to ale neznamená, že by kanály zely prázdnotou - vládne na nich čilý turistický ruch. Zdá se, že plavení po kanálech je britský ekvivalent českého jezdění na chalupu. Lodě jsou zpravidla obytné, často dokonce mají na střechách nějaký truhlík s rostlinstvem, kola a nebo psa.

S nadšením jsem zjistila, že na takovou loď není potřeba řidičák a existuje spousta půjčoven...kdo se přidáte?

P. S.: Jak jste si možná všimli, fotky jsem nefotila já. Díky Matasovi.