Friday 16 November 2012

Bydlím, tedy jsem!

Nebo možná lépe - dostávám poštu, tedy jsem.

Pokud je mi známo, v Británii nemají systém osobních dokladů typu občanka a tváří se, že ho nepotřebují. Jak tedy takový britský úřad pozná, že vy jste skutečně vy? Třeba když přijdete volit?

Tak zaprvé - volební právo se tu nabývá tak, že úřadu napíšete, že bydlíte tam a tam a jste občan EU. Proč byste probůh někam chodili a nějak prokazovali kdo jste a kde bydlíte. Za nějaký čas vám přijde dopis, že proti vašemu zařazení do registru voličů nikdo neprotestoval a jako občané EU s adresou v Británii máte právo volit do místních organizací.

Za další čas zjistíte, že to opravdu funguje, protože vám přijde pozvánka k volbám někoho, jehož funkci jsem pochopila jako krajského velitele policie. Možnosti jít volit jsem včera nevyužila, jednak proto, že kandidáty vůbec neznám (volební kampaň se nekonala, nebo byla fakt nenápadná) a náhodný hlas je asi horší než žádný. A jednak jsem opravovala horu domácích úkolů a na kratochvíle jako volby prostě nebyl čas. Mimochodem - včera byl čtvrtek, nikoli víkend jak je při volbách zvykem u nás.

Proto mám to, jak se tu volí jen z druhé ruky:
  • přijdete do volební místnosti příslušné svému bydlišti,
  • zeptají se vás kde bydlíte,
  • najdou vás v seznamu,
  • zakryjí rukou vaše jméno, abyste ho nemohli přečíst,
  • zeptají se vás, jak se jmenujete,
  • za správnou odpověď dostanete hlasovací lístek a
  • můžete jít volit.
-,,Chcete vidět pas?''
-,,Ale kdeže...''

Stinnou stránkou téhle absence dokladů je, že občas někdo, například banka, chce ověřit, že bydlíte tam, kde říkáte, že bydlíte. V Česku ukážete občanku a není co řešit. Na prokázání britské adresy vám česká občanka samozřejmě nepomůže. Mají tu metodu takzvaných ,,proof of address'' a podle vážnosti situace po vás chtějí jeden až dva tyhle dokumenty.

Takový ,,proof'' není nic speciálního - prostě libovolný dopis od nějaké dostatečně oficiální instituce na kterém je vaše jméno, adresa na které tvrdíte, že bydlíte, a nějaké nedávné datum. Fakt, že si nějaká instituce myslí, že na dané adrese bydlíte, dohromady s tím, že jste dopis zaslaný na onu adresu obdrželi, je dostatečným důkazem, že tam opravdu bydlíte a dá se použít k přesvědčování dalších institucí, že bydlíte tam kde bydlíte. Největší vážnosti se těší dopisy od bank, následují pak účty za energie, dopisy od zaměstnavatele a podobně.

Zjevnou slabinou systému je, že po přestěhování musíte první instituci přesvědčit kde bydlíte, aniž byste měli nějaký ,,proof '' k dispozici...