Tuesday 6 November 2012

Používáme stejný čistič WC jako královna!

Jeden ze zásadních rozdílů mezi Českem a Británií je ten, že Británie má královnu a královskou rodinu vůbec. Chápu, z hlediska politického je to rozdíl spíše formální. Jaký rozdíl je to z hlediska průměrného Brita a jeho každodenního života nemůžu říct úplně kvalifikovaně, ale přeci jen je královská rodina jev o něco permanentnější a hlavně obecně pozitivněji přijímaný než prezident.

Nejprve jsem si formulky "By Appointment of Her Majesty The Queen..." všimla na čaji Twinings. Předpokládala jsem, že to je nějaký pozůstatek z koloniální éry, ale nikoli. Bylo to moje první setkání s takzvanou ,,Royal Warrant". Je to nápis a značka, kterou smí používat výrobci, kteří dodávají zboží královské rodině. Vlastně prý je těch značek několik - neuděluje ji jen Her Majesty The Queen, ale také HRH Duke of Edinburgh a HRH Prince of Wales (kde HRH je His Royal Highness), ale ty další dvě jsem ještě v reálu neviděla. 

Kdybyste chtěli vědět, jakou zubní pastu používá královna, můžete si to zjistit tady: http://www.royalwarrant.org/rwha-search. Tedy, bohužel nezjistíte, jestli od té firmy vlastně odebírá zubní pastu nebo prášek na praní...to se prý naopak uvádět nesmí... Zajímalo by mě, jestli má královna vlasteneckou povinnost odebírat věci od britských výrobců... zdá se, že titul může být udělen i  výrobcům nebritským...třeba u šampaňského to asi ani jinak nejde. (U omáčky tabasco nevím.)

Představa, že by u nás podobnou značku poskytoval třeba prezident mi připadá naprosto absurdní. A taky si nejsem jistá, kolik firem by opravdu stálo o to mít na výrobku napsáno ,,Jmenováním prezidenta ..." A kolik Čechů by takové výrobky kupovalo, nebo se jim naopak vyhýbalo...