Monday 11 February 2013

With chips

Když jsem se minule zmiňovala o čaji s mlékem a english breakfast, napadlo mě, že britská kuchyně by si možná zasloužila vlastní komentář. Nebo aspoň její základní složka: chips - hranolky.

Nerada zevšeobecňuju, ale myslím, že mohu opravdu s klidným svědomím prohlásit, že hlavní součástí britské kuchyně, nebo alespoň kuchyně ve West Midlands jsou hranolky. Často, a pro mě nepochopitelně, ochucené octem. Nejlépe v kombinaci fish'n'chips - velký kus smažené obalované ryby,  hranolky a ve většině případů ještě hrášek. Pro opravdové gurmány ještě se smaženými cibulovými koužky*. 

V místním  nejbližším ekvivalentu menzy mají tohle jídlo aspoň čtyřikrát týdně, prototyp britského fast foodu se nazývá chip shop a je to místo, kde si můžete koupit dohromady nebo zvlášť všechny ingredience na fish'n'chips a pár dalších, vesměs smažených, věcí.

Ovšem jako příloha se hranolky podávají skoro ke všemu i v jinak docela dobrých restauracích a expandují i do jídel, kde by je člověk-nebrit fakt nečekal. Můj rekord jsou zatím lasagne. Ano, takové ty zapečené pláty těstovin s omáčkou. A s hranolky (nezapečenými). 

* What can you grow on commutative fields? Commutative onion rings. (Cyril)