Nerada zevšeobecňuju, ale myslím, že mohu opravdu s klidným svědomím prohlásit, že hlavní součástí britské kuchyně, nebo alespoň kuchyně ve West Midlands jsou hranolky. Často, a pro mě nepochopitelně, ochucené octem. Nejlépe v kombinaci fish'n'chips - velký kus smažené obalované ryby, hranolky a ve většině případů ještě hrášek. Pro opravdové gurmány ještě se smaženými cibulovými koužky*.
V místním nejbližším ekvivalentu menzy mají tohle jídlo aspoň čtyřikrát týdně, prototyp britského fast foodu se nazývá chip shop a je to místo, kde si můžete koupit dohromady nebo zvlášť všechny ingredience na fish'n'chips a pár dalších, vesměs smažených, věcí.
Ovšem jako příloha se hranolky podávají skoro ke všemu i v jinak docela dobrých restauracích a expandují i do jídel, kde by je člověk-nebrit fakt nečekal. Můj rekord jsou zatím lasagne. Ano, takové ty zapečené pláty těstovin s omáčkou. A s hranolky (nezapečenými).
* What can you grow on commutative fields? Commutative onion rings. (Cyril)