Wednesday 16 September 2015

Londýn

Odevzdala jsem dizertaci, a tedy mi ubyla další výmluva proč nepsat blog. A že mám přes prázdniny co dohánět. Tak tedy, další óda na krásy Anglie, tentokrát jmenovitě Londýna. Už jsem tam byla z různých důvodů několikrát, koneckonců je to necelé dvě hodiny vlakem, ale turistikou jsem se nikdy obzvlášť nezabývala. Přeci jen, je to jen další velké město.

Ale pak si maminka přijela prohlédnout Londýn, a tak jsem si přijela prohlédnout maminku. Měli jsme zcela nelondýnské počasí, s čímž jsem nepočítala a spálila jsem si nos.

Střídání stráží 
  • spousta turistů a zastavená doprava
  • útvary různě oblečených stráží přichází, odchází a popochází sem a tam
  • jestli je královna doma, se prý dá poznat podle počtu vojáků, ale podle vlajky nad palácem je to jednodušší
  • spousta muziky, vlastně to vypadá spíš jako koncert
  • vlastně jsem si nevšimla, kdo, kde a koho vystřídal
Westminsterská katedrála
  • není to samé jako Westminster Abbey!
  • a na rozdíl od opatství vůbec není stará - začala se stavět teprve na konci devatenáctého století a fungovat začala až ve roce 1903
  • to ale vůbec neubírá nic na její navštíveníhodnosti - je totiž postavená v novobyzantském slohu, takže člověk si užije trochu východní architektury, aniž by se musel trmácet někam daleko
Anti-austerity demonstrace
  • v našem turistickém itineráři nebyla, ale cestou kolem Temže k Westminster Abbey jsme potkávali čím dál tím víc lidí s transparenty až byli všude kolem
  • prý tam bylo celkem asi čtvrt milionu účastníků. Zajímalo by mě, jestli nás taky počítali.
  • austerity znamená vynucené šetření (typicky za účelem snížení schodku státního rozpočtu). Skvělé téma k demonstraci.
Westminster Abbey
Narozdíl od Westminsterské katedrály je už z ... no, ono je to trochu složité ... ale každopádně v gotickém slohu.
Přišli jsme tam až po zavírací hodině pro turisty, ale chvíli před evensong (podle slovníku se to v češtině jmenuje to nešpory a je to podvečerní bohoslužba u které se většinu doby zpívá). To znamená, že nemůžeme zaplatit vstupné a jít si prohlédnout katedrálu, ale když chvíli počkáme a slíbíme, že pak budeme hodinu sedět a nevyrušovat, můžeme se zúčastnit nešpor. Zdarma. To zní jako dobrý deal, takže slíbíme, počkáme, nafasujeme brožurky s obsahem nešpor a instrukcemi kdy vstávat a sedat a necháme se usadit. I dovnitř kostela doléhají zvuky demonstrace. Zpěvům vesměs nerozumím ani s pomocí brožurky, ale to ničemu nevadí a kochání kostelem bez popocházení okolo mi taky stačí.

West End 
Důkazem toho, jak je Londýn velký jsou divadla, která hrají pořád to samé, třeba už několik desítek let. A ještě se tím chlubí.

St Paul's Cathedral
Máme na návštěvy kostelů zdarma štěstí. Normálně za prohlídku chtějí osmnáct liber, ale protože je neděle, žádné prohlídky nejsou a můžeme nakouknout i zdarma (a ani se nemusíme účastnit bohoslužby).

Tower Bridge
Nijak jsme to neplánovali, ale zrovna se otevíral. Na wikipedii jsem se pak dočetla, že se otevírá asi tisíckrát ročně, takže zas tak velká klika to nebyla. Taky tam psali, že se most otevírá úplně jen když proplouvá královna a jinak jen tolik, aby loď projela. Potvrdit ani vyvrátit to nemůžu, jednak proto, že si nepamatuju, jestli byl otevřený úplně, jednak proto, že nevím jestli na té lodi byla královna...

Temže
Londýn má relativně vtipný protipovodňový systém. Když se blíží velká voda, zavře se Temže. Ale pozor, nikoli tam kde vtéká do Londýna, ale naopak tam, kde z Londýna vytéká. A kupodivu to funguje. Temže totiž zas až tak děsně rychle neteče a hlavně, za přílivu teče obráceným směrem. Takže když se čeká velká voda z vnitrozemí, vypne se příliv a doufá se, že to do příštího odlivu nějak vydrží.
Temži lze překonat mnohem originálnějšími způsoby než po mostě či loďmo. Plavat bych v ní asi nezkoušela, ale dá se přejet lanovkou a podejít tunelem - z Greenwiche vede pod Temží tunel pro pěší. Bohužel není prosklený, takže to, že je člověk pod Temží si úplně neužije (na druhé straně, jak vypadá dno Temže je možná lepší nevidět...).

Greenwich
Díky nelondýnskému počasí je tu asi tak čtvrtina Londýna a pořádá piknik na neanglicky proschlém trávníku. A pak je tu ještě spousta turistů, kteří stojí frontu na fotku na nultém poledníku...Tedy nultý poledník vede skrz celý park a na většině míst se ani nikdo nefotí, natož aby na to stál frontu...dříve by se to dalo svést na to, že není poznat, kudy přesně poledník vede. Ale dnes, když má každý druhý GPS v mobilu?