Friday 11 January 2013

Cesta přes Fraport

Jedna z největších nevýhod Coventry je bezesporu to, že je daleko a ještě navíc na špatné straně Kanálu. Takže jakákoli pozemní doprava trvá dlooouho (a navíc není tak úplně pozemní, ale taky námořní nebo podmořní, podle toho, ze které strany Kanál objedete).

Zkrátka, rozumně se sem dá dostat jedině letecky. A když si kupujete letenky na populární dny kolem začátku a konce semestru a děláte to dostatečně pozdě, zjistíte, že nejrozumnější je letět s Lufthansou, protože levné lístky lowcostů už rozkoupili ti spořivější studenti a takhle aspoň dostanete v letadle svačinu a hlavně, můžete mít batoh. Můj vážil 21,6 kilo, ale paní na letišti si nestěžovala.

Další vlastnost cestování s Lufthansou je, že s velkou pravděpodobností budete přestupovat na Fraportu, což je název Fraknkurtského letiště, který mi připadá mnohem nápaditější než třeba "Letiště Václava Havla". Proč raději nemáme Praport?

No a když na takový Fraport přiletíte 30 minut před odletem letadla, na které přestupujete, můžou se stát zajímavé věci. Zajímalo by mě, jestli mají nějaký limit na to, od kolika cestujících se jim vyplatí vypravovat speciální autobusy po letišti, se mnou cestovali ještě tři další lidi. Co se stalo:
Před každým výstupem z letadla stála paní s cedulí Birmingham a opodál stál autobus, do kterého nás naložili a převezli přes celé letiště. Čekala, jsem, že pojedeme rovnou k druhému letadlu, ale to bychom nesměli letět mimo schengenský prostor. Takže: dovezli nás do terminálu, paní nás převedla přes pasovou kontrolu jak nejrychleji to šlo a pak pro nás vypravili ještě jeden speciální autobus. K čemu je dobrá výstupní pasová kontrola mi není úplně jasné, nicméně, letadlo jsme stihli.

Naše zavazadla ne. Takže z Birminghamu jsem jela nalehko s tím, že batoh mi časem dopraví. Shodou okolností Lukáš (můj spolubydlící, spolužák a spolucvičící v jedné osobě) přilétal ten den pozdě večer. A shodou okolností příští letadlo z Frankfurtu přilétalo zhruba ve stejnou dobu. Takže jsem Lukášovi popsala situaci a svůj batoh a Lukáš ho jako by se nechumelilo vyzvedl z pásu na který vyložili zavazadla z Frankfurtu a hrdinně dopravil až k nám.

Zajímalo by mě, co si o tom myslí Lufthansa. Věděli, že moje zavazadlo letělo o asi 5 hodin později než já a pak zmizelo. K zavazadlům se dostanou jen cestující co právě přiletěli, sama bych si batoh mohla vyzvednout jedině kdybych tam těch 5 hodin čekala a doufala, že ho pošlou ještě ten den... A nevím kolik cestujících má známého v příštím letadle, který zavazadlo vyzvedne za ně...

Další den ráno jsem pro jistotu volala na letiště, že batoh mám, aby Lukáše náhodou nezačali hledat pro krádež zavazadla... Na druhou stranu, už nedozvím, jestli by to vůbec řešili, nebo by si nějakého chybějícího zavazadla ani nevšimli...