Sunday 20 January 2013

Sníh

Ve čtvrtek večer začalo sněžit a sněžilo nepřetržitě až do pátečního odpoledne. Napadlo asi patnáct centimetrů sněhu a v Anglii, nebo aspoň v nejbližším okolí nastal armageddon.

Kolokvium, které měl dnes mít přednášející z jiné univerzity zrušili. Vedoucí katedry poslal hromadný mail, že meteorologický úřad vydal vážné varování, ale že snad nebude potřeba rušit žádnou výuku. Ta by se rušila až kdyby přestaly jezdit autobusy... Sekretářka, které jsme v pátek měli odevzdat nějaké dokumenty už před polednem nebyla k zastižení. Byli nám řečeno, že už jela domů kvůli sněhu. A že prý je to podle univerzitní "weather policy".

Kvůli "severe weather" byla v pátek zavřená taky jídelna, plavecký bazén a městská knihovna. Nevím jestli si to vykládat tak, že jsou Britové totálně sněhofobní, nebo tak, že dostali výmluvu proč jít v pátek dřív z práce a byla by hloupost ji nevyužít...

A jak ten místí armageddon ve skutečnosti vypadá? Rozhodně si nepředstavujte žádné závěje. Prostě fajn zimní počasí. Škoda, že nemám běžky. Na silnicích je břečka, ale jezdí se po asfaltu, řetězy netřeba. V Tescu začali prodávat posypovou sůl a v obchodu se outdoorovým vybavením boby. Rodiny s dětmi zužitkovávají každý kubický centimetr sněhu, který jim napadl na předzahrádku na stavbu iglů nebo sněhuláka. Děti zuřivě koulují sebe navzájem i okolní budovy. Kachny, pardon, bernešky velké, které sem na zimu přiletěly a sqattovaly na trávníku před školou (a mimo se jiné velmi permakulturním staraly o hnojení trávníku) nejspíš odletěly do nějakých teplejších krajů. Chodníky v parku jsou pokryté vrstvou sněhu pod je schováná mnohem hlubší vrstva vody a bláta, protože ještě před dvěma týdny tady bylo deset stupňů nad nulou, země není zmrzlá.

Dnes pro změnu sněžilo skoro celý den, jsem zvědavá, jestli zítra na univerzitě bude fungovat aspoň něco.

Takhle to vypadalo v pondělí, ještě s berneškami:




Takhle v pátek v poledne, sice bez bernešek, ale zato se spoustou sněhu na zemi i ve vzduchu:

  

 No a tohle je zimní idylka v naší ulici: