Wednesday 10 April 2013

O významu květin ve vlasech

Při psaní o Barbadosu jsem zapomněla zmínit jeden důležitý poznatek, díky kterému si asi nějakou dobu nedám jen tak bezmyšlenkovitě kytku do vlasů. Tímto to napravuju. Aspoň nebudu jediná postižená touto informací.

Před budovou, kde jsme bydleli, kvetly keře a na zemi pod nimi neustále ležely čerstvě opadané velké květy, které prostě nešlo občas nezvednout a nedat si za ucho. Ovšem poslední den tomu Marthe dodala nový rozměr - podle karibské tradice prý květiny ve vlasech mají značnou informační hodnotu. Květina vlevo znamená ,,jsem zadaná, nikoho nehledám", zatímco květina vpravo znamená ,,nejsem zadaná, někoho hledám". Povšimněte si, že třeba možnost ,,nejsem zadaná, nikoho nehledám" nebo  naopak ,,jsem zadaná, ale hledám někoho dalšího" v nabídce nefiguruje. K jednoznačnému závěru, kterou z možností vyjadřují květiny na obou stranách jsme nedospěli. Ve druhém významu to má výhodu, že vyjadřovací možnosti jde expandovat na ,,jsem sice trojnásobně zadaná, ale hledám další čtyři".

Po téhle diskusi jsem se cítila mírně nejistě i s květinou v drdolu v týle... třeba to znamená ,,zajímají mě děvčata"... Samotné vědomí, že člověk může sdělovat nějakou informaci jen tím, za které ucho si strčí kytku, respektive to, že to může být jako sdělení interpretováno, mě připravilo o schopnost o tom prostě nepřemýšlet.

P.S.: S mou schopností rozlišování levé a pravé je přenos informace tímto způsobem obzvlášť nepraktický...navíc, dnes jsem slyšela naprosto fantastickou mnemotechnickou rozlišovací pomůcku: ,,Představ si přes sebou velkou tabuli a na ní napsané číslo dvacet čtyři. Dvojka je vlevo, čtyřka vpravo..." Obávám se, že moje rozlišování mezi levou a pravou stranu to na několik příštích měsíců spíše zpomalí, protože před zodpovězením otázky ,,Kde je vlevo?" se neubráním alespoň krátkému zamyšlení nad otázkou ,,To s tou dvacet čtyřkou na tabuli myslel Sergej vážně?"