Monday 22 April 2013

Mám novou hračku!

Letech přání a váhání, po několika rozmyšleních si to na poslední chvíli a po hodinách vybírání a rozhodování se ucho utrhlo, pohár přetekl a Terka si pořídila odšťavňovač.

A nejen ten. Asi aby ospravedlnili tu cenu, říkají tomu 6-in-1 a kromě odšťavňování by ta kouzelná skříňka, kterou mi dneska doručili, měla umět taky ořechové máslo, zmrzlinu, nudle, sójové mléko a vlastně skoro cokoli, co je potřeba podrtit nebo odšťavnit. Prý umí i lisovat olej, když si na to člověk pořídí speciální nástavec...

Váží asi 10 kilo a má spoustu částí, které je potřeba správně složit a posléze zase rozložit a umýt. (V recenzích psali, že se to dá zvládnout za pár minut...hm. Uvidíme, třeba to časem zvládnu i bez dívání se do manuálu.) Odšťavňovač je to šnekový, což zdá se znamená, že nefunguje jako ždímačka (točí se na to moc pomalu), a taky neobsahuje žádné ostré nože. Veškerou práci vykonává zelený plastový(!!!) šnek, který se vytrvale točí a chroustá a drtí kousky ovoce, a kdybyste mu předhodili led, tak prý podrtí i ten. Nevím, jestli na to budu někdy mít dost odvahy.

Moje dosavadní pokusy:

šťáva z mrkve, jablek a řepy:

  • při pohledu na plastového a úplně tupého šneka odlamujícího kousky mrkve si říkám, že to přece nemůže vydržet...aspoň první pokus vydržel. 
  • jednou dírou teče šťáva (dokonce mi k tomu dali sítko na odchytávání pěny), druhou padá ovocno-zeleninová drť (nehromadí se nikde uvnitř a člověk může odšťavňovat do aleluja, aniž by musel stroj vypínat a rozebírat, hurá!), 
  • zpětně jsem zjistila, že na drť jsem použila jinou koncovku, než doporučují v návodu - celkem jich mám 6, kdo se v tom má vyznat. No nevadí, aspoň mám co zlepšovat příště.
kešu máslo:
  • kdesi jsem se dočetla, že se ořechy mají před drcením namočit. Určitě byly drtitelné lépe, ale výsledek nevypadá úplně jako obvyklé kešu máslo - je moc vodový, takže spíš takový kešu tvaroh, nebo kešu přesnídávka...ale je to dobré a dá se to jíst samotné lépe než normální kešu máslo (což tedy nevím jestli je výhoda...mňam...)
cizrna na hummus:
  • no a když už jsem měla přístroj složený a špinavý od kešu, zkusila jsem stejnou technologií pomlít cizrnu na hummus. A měla ji pomletou desetkrát snadněji a rychleji než jakoukoli předchozí technologií. Juch! 
S těmi nudlemi a sojovým mlékem mi opravdu nasadili brouka do hlavy...skoro začínám litovat, že za týden odjíždím do ČR a pokusy, co nestihnu tento týden budou muset počkat až na konec května :-)