Sunday 28 October 2012

Výprava za strunami do Coventry

Coventry má pověst jednoho z nejošklivějších měst v Británii. Vlastně to není tak úplně jeho chyba - do druhé světové války to nejspíš bylo docela hezké město se středověkými budovami, ale bohužel také poměrně rozvinutým průmyslem - a právě proto bylo v roce 1940 málem srovnáno se zemí, neboli  koventrováno (viz http://en.wiktionary.org/wiki/coventrate). Churchill za to nechal ještě důkladněji  koventrovat Drážďany (viz Kurt Vonnegut: Jatka č. 5).

Ale přesto mi začalo připadat trapné, že už skoro měsíc do kolonky adresa píšu Coventry a přitom jsem v centru byla jen jednou, a to ještě jenom v IKEI. Navíc mělo být v sobotu hezky a v pokoji mi už přes týden stála kytara bez strun.

I vygooglila jsem, kdeže se v Coventry berou struny na kytaru (překvapivě na druhém konci, než bydlíme my), vsedla na kolo a vydala se na nákup, vybavena schematickým nákresem toho, kde najdu obchod s hudebními nástroji.

Schematický nákres Coventry vypadá asi jako sluníčko - okruh okolo centra a z něj paprsky rozbíhající se do stran. Ulice uprostřed a mezi paprsky se mi tam nevešly, takže jsem se ocitala na poměrně nečekaných místech bez přesné představy kam pokračovat. Naštěstí je centrum Coventry relativně malé, takže  člověk při bloudění vždycky relativně brzy narazil na nějaký orientační bod.

Díky bloudění jsem se dostala i do jedné z mála zachovalých středověkých uliček - Spon Street. Abych byla přesná - Spon Street skutečně byla středověká ulička. A ta aktuální se sestává ze středověkých domů, které koventrování přežily. Byť některé na jiných místech Coventry.

Ovšem úplně největší kulturní zážitek celého dne byla návštěva tržnice. Většina zeleninových stánků vypadá tak, že jsou na pultech vyskládané snad stovky misek se vším možným ovocem a zeleninou. Základní nakupovací jednotkou je jedna miska. Za normovanou cenu jedné libry. Občas člověk potkal typicky anglický deal - 1 za libru, 2 za libru padesát. A ke konci otvírací doby se daly sehnat třeba i tři misky za libru.

Úžasné bylo, že misky sice byly různě plné, ale ne různě velké, ať v nich byla cibule nebo kiwi... A to byla hlavní potíž tohohle systému. Miska limetek za libru je skvělá cena, ale co chcete dělat s patnácti limetkama?

P.S.: Ty struny jsem zvládla koupit taky. A dokonce i natáhnout.